Черешова задушница тази година се пада на 26 май Отбелязва се в

...
Черешова задушница тази година се пада на 26 май Отбелязва се в
Коментари Харесай

Тази събота е много важна! Отбелязваме Черешова задушница

Черешова задушница тази година се пада на 26 май

 Отбелязва се в съботата преди Петдесетница, а името й дохожда от обстоятелството, че поменът на нея всекидневно се прави с череши, защото по това време на годината те таман са узрели.

Черешовата задушница е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Всяка задушница е време за респект към умрелите ни близки Наречена е черешова, тъй като по това време на годината зреят черешите.



Тази година е на 26 май .

На гробища вярващите носят череши, които раздават за „ Бог да елементарни! “ за своите близки. Тръгвайки към гробища, християните носят цветя и свещи; тамян, с цел да прекадят гробовете, написа " За дамата ".

Храна, от която раздават и вино за преливане. 

Когато отидете на гробища, вие ги почиствате.

Слагате цветята във вазите, палите свещите. Оставяте на гроба от занесената храна. Прикадявате гроба и раздавате на хората към вас от това, което сте купили или приготвили вкъщи.

Когато вършиме огромни подавки (раздавки), авансово опаковани у вас, в ПВЦ кутии или в ПВЦ кесии слагате баница, питка, сладкиш, бонбон, локум, салам, сирене, кашкавал, …, и череши.

Ако нямате време да вършиме такива огромни подавки, вземете настрана опаковани десерти – вафли, пастички, огромни бонбони. Във всички вериги вършат промоции, тъй че ще ви бъдат преференциални и като цена.

Ужасно неприятно е, до момента в който чистите гроба на своите близки, да дойде някой с кутия бонбони или с тарелка сладки, с цел да ви подава. Вие се чудите по какъв начин да вземете храната с мръсни ръце и къде да я слагате. Не излиза по‐скъпо, в случай че купите подготвени опаковани храни, само че пък хигиената ще бъде на равнище.

Ако не можете да отидете на място на гробища, пуснете суха литургия за своите близки. До петък вечерта отидете в черква и запишете 10 имена за 2,00 лв. и купете 1 свещ от 1,00 лев.

През нощта против Черешовата задушница имената и свещите ще преспят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще възпламенят свещите и ще изчетат имената на вашите близки.

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и след това да раздадете храна за „ Бог да елементарни! “ на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарките. Храна за „ Бог да елементарни! “ можете да раздадете на вашите сътрудници, съседи, родственици. 

Ако нямате време да вършиме баници или сладкиши, купете готово руло, бонбони, подготвена баница, милинка, бутилка вино или нещо друго.

Не забравяйте череши, тъй като това е Черешовата задушница. 

 

Рецепта за варено жито за Задушница:

Преди да се вари, е добре груханата пшеница да се накисне за 24 часа във вода. На идващия ден се отцежда от водата и се поставя за варене в дълбока тенджера. Водата е належащо да е към 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене. Обичайно 1 час е задоволителен, с цел да се свари добре житото. Зрънцата би трябвало да набъбнат и омекнат тогава се преценя, че е готово.

По време на варене се ревизира да не се изпари водата (при потребност се долива вряла вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счукани орехи, настъргана кора лимон, галета (100г). Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да се овкуси. На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва компактно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за господ да елементарни. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР